fredag 25 november 2011

Topp-5 del 7

I jämförels me Smif-N-Wessun
låtä ti flest som skit på vessun
Royce da five nine
ji som fine vine
Aesop rock ti en fårskock, som pärlona ti svine

Brooklyn duon Smif-n-Wessun består av Tek och Steele och som jag tidigare nämnde i inlägget om Sean P och Rock, var de även en del av gruppen Boot Camp Clik. Steele finns med i Sean Ps topp fem brooklyn rappare-lista. I ett skede bytte de namn till Cocoa Brovaz för att inte bli stämda, ni kan ju gissa av vem. Smif n Wessun har ett väldigt avspänt flow i vissa låtar medan de har grym attack i andra. Här är en låt som är väldigt lugn och skön:
och här är en låt, som de gjort med Rock och rimmonstret Joell Ortiz vars flow och texter är löjligt sköna, som är mer aggressiv:
Royce da 5'9'' har nyligen fått mycket uppmärksamhet genom sitt samarbete Bad meets Evil tillsammans med Eminem. Royce har varit med länge och har hunnit samarbeta med andra storheter som Talib Kweli och skrivit texter åt Piff Daddy, sorry mena P. Diddy och Dr Dre. Han är även medlem i supergruppen Slaughterhouse tillsammans med Joell Ortiz, Crooked I och Joe Budden. Han är en mästare på multipla rim och han är grym på att variera sitt flow. Här är en klassiker som han gjort tillsammans med den legendariska producenten Dj Premier (Gang Starr):
"I'm the verbal-spit Smith Wesson
I unload with sick spit the quick wick could split a split-second
Bomb with a lit wick expression
You here a tick tick then you testin..
My saliva and spit can split thread into fiber and bits
So trust me, I'm as live as it gets"

Kaboom! Glödhet text. Och han har inte stagnerat, lyssna på bad meets evil skivan så förstår ni vad jag menar.

Har inte lyssnat särskilt länge på Aesop rock men det räckte med att lyssna på en låt en gång för att jag skulle inse att han är en fenomenal konstnär. Hans låter är som pussel med kluriga metaforer. Han ger dessutom utrymme för sitt enorma vokabulär i sina texter, det känns som att man själv just lärt sej säga sitt namn på engelska när man lyssnar på hans låtar. Nåja det kanske var en överdrift, språkligt bevandrad är han iaf. Han är även en skicklig producent, denna sköna låt är dock producerad av Blockhead:
"All I ever wanted was to pick apart the day
put the pieces back together my way"

Muy bonita canzion! Måste erkänna att jag inte förstår alla referenser som görs i den här låten men det är som en upptäcktsresa att lyssna till Aesop rocks låtar. Varje lyssning är olik, man upptäcker mer och mer av innebörden för var lyssning och de låter även bra fast man inte förstår allt eller ens en bråkdel. Aesop kommer antagligen att finnas i min spellista för en lång framtid.

Trefvlig helg!

onsdag 16 november 2011

Mera spex här följer del 6 av Topp-5

Beklagar att förra veckans blogginlägg uteblev. Så här fortsätter låten:

I klass med Black thought å Common
vass attack, texter som ananas å plommon-
träd, fruktbärand, närand safti å go
Lauren Hill gär som hon vill me sin tro
sår ett visdomens frö å låter he gro

Black thought är rapparen i ett av mina favorit band, the Roots. Black thought skriver inteligenta rim som i kombination med bandets genomtänkta beats resulterar i låtar som resonerar med hela min varelse. Gör de en upbeat låt är det omöjligt att sitta stilla till den, gör de en dystrare låt börjar själen darra. Black thought har en mörk och kännspak sångröst, lyssna själva på titelspåret till skivan How I got over:

  En annan rappare som är gammal i gemet men ändå ständigt hållt en hög standard är Chicago bördige Common (Sense). Han har inspirerat många stora rappare bland annat Talib Kweli. I låten Memories Live rappar Talib: "Like when I first heard KRS live rockin it or heard Common Sense dominant in my psyche". Många av Commons låtar är väldigt upplyftande, om han klagar så presenterar han också en lösning, ett tydligt tecken på visdom. Trotts detta räds han inte att skriva om känsliga saker som t.ex. oplanerat föräldraskap i låten retrospect for life:
 "I look into mother's stomach, wonder if you are a boy or a girl
turnin' this woman's womb into a tomb
but she and I agree, a seed we don't need
you would've been much more than a mouth to feed
but someone I would've fed this information i read"

Vackert och genomtänkt, måste även posta låten Resurrection här eftersom det är en riktig klassiker:
"I bathe in basslines, rinse in riffs, dry in drums
Come from a tribe of bums
Hooked on negro and mums"


Hiphop at its finest. Det samma kan man säga om Lauryn Hills musik. Hon är inte en bra rappare för att vara kvinna utan hon är helt enkelt en fenomenal rappare, i mitt tycke bland de bästa någonsin, på alla plan. För henne är musiken dock ingen tävling, hon har sagt att hon har satt sin egen standard, så hon bryr sej knappast om några topplistor. 
Varje ord verkar vara noggrant överlagda i hennes texter och sättet hon levererar sina rim på är fantastiskt. Hennes låtar går på djupet och är ofta andligt laddade. Hon är en av få rappare som berört mej så djupt att jag nästan börjat gråta. I låten I gotta find peace of mind sjunger hon "you inspire me to be the higher me". Skulle jag någonsin få chansen att säga något åt henne så skulle jag låna dessa ord. Varje gång jag lyssnat på Lauryn känns det som om jag skulle växt som person, tänkt om all musik var sådan. Här är en låt som beskriver mänskans natur och samhället träffsäkert, Freedom time.

"What's got 'em drunk off the spirits
Truth comes, we can't hear it
When you've been, programmed to fear it
I had a vision
I was falling in indecision
Appalling, calling religious
A program on television"


Inte konstigt att legender som Common och Nas har sammarbetat med Lauryn. I tiderna var hon även medlem i supergruppen the Fugees. Kweli har till och med gjort en låt om henne (Ms Hill). For more education listen to Miseducation of Lauryn Hill. Peace!

torsdag 3 november 2011

Topp-5 följetången fortsätter, del 5

Topp-5 texten forsätter:

Hatare, tjatare, latare härmapor
Percee P regera siin gator
Havoc å P, alltså Mobb Deep likaså
Rock å Sean P, kan knappt föstå
deras genialitet
grymt fet

Percee Ps rim kommer sällan ensamma, en vers av honom har fler rim än vad de flesta lyckas trycka in på en hel skiva. Han är m.a.o. en mästare på multipla rim. Hans attack kombinerat med hans rim får till och med eminem att backa in i wc:n:

Mobb Deep är liksom Nas från Queensbridge, New York och de började i likhet med Nas sina karriärer på ett makalöst maner i sina tonår. Den legendariska låten Shook ones pt. 2 gjorde de när Prodigy (P) var nitton år. Deras låtar handlar ofta om livet på queensbridges gator och är således ofta väldigt mörka.


"I can see it inside your face
you're in the wrong place
cowards like you just get they're whole body laced up
with bullet holes and such
speak the wrong words man and you will get touched
you can put your whole army against my team and
I guarantee you it'll be your very last time breathin'"

Rock och Sean Price är en annan duo från New York, tillsammans kallar de sig Heltah Skeltah. Båda är även medlemmar i gruppen Boot Camp Clik som förutom dem består av Buckshot, Smif-N-Wessun och O.G.C.. Deras stil är ganska aggressiv och så långt från pop-hop som man kan komma. Deras rim är ofta väldigt intrikata och de låter definitivt inte som några snälla pojkar som lever ett glassigt liv. Sean P har sinne för humor, humor som ofta är ganska cynisk och mörk.


"My life is a movie, better yet a sitcom
Planet of the Apes
I blam the cannon in ya face
P! Overstand the underhanded ways
of Sean P. Set trap, get clapped like the nigga on Saw 3
Dirty Harry gun
the four-four clap strong
Put a hole in you, in your bullshit rap song"

P!