torsdag 27 oktober 2011

Topp-5 del 4

Texten fortsätter så här:

Pharoahe Monch metaforernas mästare
hans lunch, tiin favorit rappare

rakim en rikti ledar, banbrytar
rimmen hans torpedar föbrytare

Pharoahe är liksom Mos def både en intelligent och skicklig rappare som även kan sjunga riktigt bra. Hans metaforer är genomtänkta och fyndiga plus att han är en mästare på multipla rim. Här ett exempel på hans smarta metaforer från låten Desire:

"My book is a ovary, the pages I lust to turn
My pen's the penis, when I write the ink's the sperm
Desire, the fire that ignites the torch to burn"
Rakim hör till hiphopens giganter. Han har hållit på sedan mitten av 80-talet med full insatts. Debut albumet Paid in full är en riktig klassiker. Rakims röst är djup lugn och skön att lyssna på och hans flow är makalöst. Dessutom är hans texter fyllda med visdom och fyndiga ordlekar. Hans stil var banbrytande på 80-talet, han var en riktig ledare, hans andra skiva heter passande nog Follow the leader. Lyssna och beundra:

"while I admire midas, with more vision than TV's
I find it easy catchin diabetes from fly sweeties"

So all hail the honourable, som Rakim säger i låten When I b on the mic.

torsdag 20 oktober 2011

Topp-5 del 3

Låten fortsätter så här:

Wu tang clan sopar plan
mot ti flesta ti bästa i stan
Talib Kweli å Mos Def
kvalitativ lyrik allt annat än keff...

Wu tang clan är ett gäng hiphop-veteraner som fortfarande gör bra shower. Hade privilegiet att se dem live i våras och det var en energisk och inspirerande spelning.  Wu tang clan har haft ett mycket stort inflytande på hiphop-musiken vilket märks bland annat genom hur ofta de citeras i andra hiphop-artisters låtar. En av deras mest citerade uttryck är: "Cash Rules Everything Around Me". Citatet är från denna låt:


Talib Kweli är min favorit rappare av flera skäl. Kombinationen mellan flow, lyrik och beats är i mitt tycke suveräna i de flesta av hans låtar. Han är en av få rappare som lyckats få mig att känna rysningar. Hans lyrik har djup och jag har otaliga gånger repeterat hans rim för att hålla humöret uppe. T.ex. i låten I try rappar han "life is a beautiful struggle", livet kort men ack så träffsäkert och vackert beskrivet. Talib Kweli, vars namn betyder sanningsökare, går ofta på djupet, ända in på själen, med sin lyrik och denna låt är inget undantag:


"It's just a particular way that I came to see
The difference between those who claim to be
Religious and those that say they spiritual
And recognizing that life is full of miracles
You could see my glow in a rhyme
The poem divine 
'cause it coincide with a grow in the time
that those who looking for God knowin' to go inside"

Wooow! Grymma rim! Jay Z rappar följande om Talib: "If skills sold, truth be told, I'd probably be, lyrically, Talib Kweli" i låten Moment of clarity. Nuff said.

Mos Def + Talib = Blackstar, grym duo. Mos Defs flow är avspänt men ändå tajt och han är även en riktigt skicklig sångare. Hans låt-texter är fyllda med smarta och vackra metaforer:"Heard the bass ride out like an ancient mating call
I can't take it y'all, I can feel the city breathin
Chest heavin, against the flesh of the evening
Sigh before we die like the last train leaving"

Förutom poetisk rappare är Mos Def även en skicklig skådespelare. Tips för helgen: filmerna Be kind rewind och 16 blocks som Mos Def spelar i.

fredag 14 oktober 2011

Topp-5 fortsättning

Topp-5 texten fortsätter så här:

finns så maang skicklig MCs
hu ska man gäär fö ti bevis
å bestäm vem som hör hem
på topp-fem
mang über-MCs som tå int rymms mé
som hamnar utanfö, brevé
Nas ha gjort mytchi fantastist
som inflytelserik innovativ artist...

NaS (Nasir Jones) storhet är bortom min förståelse, tror inte det finns nån rappare som är värd att lyssna på som inte vem Nas är. Själv säger han "name a rapper that I aint influenced" i låten "Ether". Enligt Busta Rhymes är han världens bästa rappare. Hans första skiva "Illmatic" fick betyget 3/5 när den först recenserades av Rolling Stone Magazine. Skivan recenserades senare på nytt av tidningen och fick då högsta betyg. Även om ordet geni urvattnats på sistone så tycker jag att det är berättigat att använda det ordet när man talar om Nas.

Det verkar finnas många som tycker att inget som Nas gjort efter Illmatic ens är nära på lika bra som den skivan är. Själv är jag inte av samma åsikt. Få rappare eller artister överlag för den delen har lyckats ständigt hitta sätt att förnya sig på och utan att bli sämre för det. "They thought I'll make another "Illmatic". But it's always forward I'm moving. Never backwards stupid, here's another classic" rappar Nas i låten "Stillmatic" på skivan med samma namn. Nas har gjort en låt där handlingen börjar i slutet och slutar vid början (rewind) och i låten "I gave you power" rappar han från första persons perspektiv om hur det skulle vara att vara en pistol. Här är en rolig låt som han gjort med Busta Rhymes som handlar om friterad kyckling:"Don't know what part of you I love best
Your legs or your breast"

lördag 8 oktober 2011

Topp-5

Hej!

Har nyligen skrivit färdigt en låt som handlar om att det finns så många skickliga rappare att det är meningslöst att försöka göra en topp-5-rappare-lista. Kommer varje vecka att posta några rader ur låten här och då jag kommit till slutet av texten kommer jag att lägga upp själva låten. Jag kommer också att posta länkar till låtar, eventuellt tillsammans med ett citat, av varje rappare som nämns i låten. Bered er för massiv "name dropping". Låten börjar så här:

Ha sitt maang toppfem-rappare-listor
ti som nämns återfinns ofta i kistor
stor rappare som Big L, Big pun
Biggie Smalls som hastut fösvan
jordelive to snabbt slut
men di lever kvar, musikin pumpas ut


Big L förklarar gatans språk


"Dead in the middle of Little Italy little did we know
that we riddled some middleman who didn't do diddily"
Legendarisk låt av Big Pun


"Born sinner, the opposite of a winner
Remember when I used to eat sardines for dinner"

Hiphop-världen miste några av sina största lyrister under 90-talet då dessa Mästare av Ceremonin gick bort. RIP.


Lovar att nästa inlägg blir kortare. Lämna gärna en kommentar om de som nämns i texten.
Mvh. Plöjboj