fredag 25 november 2011

Topp-5 del 7

I jämförels me Smif-N-Wessun
låtä ti flest som skit på vessun
Royce da five nine
ji som fine vine
Aesop rock ti en fårskock, som pärlona ti svine

Brooklyn duon Smif-n-Wessun består av Tek och Steele och som jag tidigare nämnde i inlägget om Sean P och Rock, var de även en del av gruppen Boot Camp Clik. Steele finns med i Sean Ps topp fem brooklyn rappare-lista. I ett skede bytte de namn till Cocoa Brovaz för att inte bli stämda, ni kan ju gissa av vem. Smif n Wessun har ett väldigt avspänt flow i vissa låtar medan de har grym attack i andra. Här är en låt som är väldigt lugn och skön:
och här är en låt, som de gjort med Rock och rimmonstret Joell Ortiz vars flow och texter är löjligt sköna, som är mer aggressiv:
Royce da 5'9'' har nyligen fått mycket uppmärksamhet genom sitt samarbete Bad meets Evil tillsammans med Eminem. Royce har varit med länge och har hunnit samarbeta med andra storheter som Talib Kweli och skrivit texter åt Piff Daddy, sorry mena P. Diddy och Dr Dre. Han är även medlem i supergruppen Slaughterhouse tillsammans med Joell Ortiz, Crooked I och Joe Budden. Han är en mästare på multipla rim och han är grym på att variera sitt flow. Här är en klassiker som han gjort tillsammans med den legendariska producenten Dj Premier (Gang Starr):
"I'm the verbal-spit Smith Wesson
I unload with sick spit the quick wick could split a split-second
Bomb with a lit wick expression
You here a tick tick then you testin..
My saliva and spit can split thread into fiber and bits
So trust me, I'm as live as it gets"

Kaboom! Glödhet text. Och han har inte stagnerat, lyssna på bad meets evil skivan så förstår ni vad jag menar.

Har inte lyssnat särskilt länge på Aesop rock men det räckte med att lyssna på en låt en gång för att jag skulle inse att han är en fenomenal konstnär. Hans låter är som pussel med kluriga metaforer. Han ger dessutom utrymme för sitt enorma vokabulär i sina texter, det känns som att man själv just lärt sej säga sitt namn på engelska när man lyssnar på hans låtar. Nåja det kanske var en överdrift, språkligt bevandrad är han iaf. Han är även en skicklig producent, denna sköna låt är dock producerad av Blockhead:
"All I ever wanted was to pick apart the day
put the pieces back together my way"

Muy bonita canzion! Måste erkänna att jag inte förstår alla referenser som görs i den här låten men det är som en upptäcktsresa att lyssna till Aesop rocks låtar. Varje lyssning är olik, man upptäcker mer och mer av innebörden för var lyssning och de låter även bra fast man inte förstår allt eller ens en bråkdel. Aesop kommer antagligen att finnas i min spellista för en lång framtid.

Trefvlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar