onsdag 16 november 2011

Mera spex här följer del 6 av Topp-5

Beklagar att förra veckans blogginlägg uteblev. Så här fortsätter låten:

I klass med Black thought å Common
vass attack, texter som ananas å plommon-
träd, fruktbärand, närand safti å go
Lauren Hill gär som hon vill me sin tro
sår ett visdomens frö å låter he gro

Black thought är rapparen i ett av mina favorit band, the Roots. Black thought skriver inteligenta rim som i kombination med bandets genomtänkta beats resulterar i låtar som resonerar med hela min varelse. Gör de en upbeat låt är det omöjligt att sitta stilla till den, gör de en dystrare låt börjar själen darra. Black thought har en mörk och kännspak sångröst, lyssna själva på titelspåret till skivan How I got over:

  En annan rappare som är gammal i gemet men ändå ständigt hållt en hög standard är Chicago bördige Common (Sense). Han har inspirerat många stora rappare bland annat Talib Kweli. I låten Memories Live rappar Talib: "Like when I first heard KRS live rockin it or heard Common Sense dominant in my psyche". Många av Commons låtar är väldigt upplyftande, om han klagar så presenterar han också en lösning, ett tydligt tecken på visdom. Trotts detta räds han inte att skriva om känsliga saker som t.ex. oplanerat föräldraskap i låten retrospect for life:
 "I look into mother's stomach, wonder if you are a boy or a girl
turnin' this woman's womb into a tomb
but she and I agree, a seed we don't need
you would've been much more than a mouth to feed
but someone I would've fed this information i read"

Vackert och genomtänkt, måste även posta låten Resurrection här eftersom det är en riktig klassiker:
"I bathe in basslines, rinse in riffs, dry in drums
Come from a tribe of bums
Hooked on negro and mums"


Hiphop at its finest. Det samma kan man säga om Lauryn Hills musik. Hon är inte en bra rappare för att vara kvinna utan hon är helt enkelt en fenomenal rappare, i mitt tycke bland de bästa någonsin, på alla plan. För henne är musiken dock ingen tävling, hon har sagt att hon har satt sin egen standard, så hon bryr sej knappast om några topplistor. 
Varje ord verkar vara noggrant överlagda i hennes texter och sättet hon levererar sina rim på är fantastiskt. Hennes låtar går på djupet och är ofta andligt laddade. Hon är en av få rappare som berört mej så djupt att jag nästan börjat gråta. I låten I gotta find peace of mind sjunger hon "you inspire me to be the higher me". Skulle jag någonsin få chansen att säga något åt henne så skulle jag låna dessa ord. Varje gång jag lyssnat på Lauryn känns det som om jag skulle växt som person, tänkt om all musik var sådan. Här är en låt som beskriver mänskans natur och samhället träffsäkert, Freedom time.

"What's got 'em drunk off the spirits
Truth comes, we can't hear it
When you've been, programmed to fear it
I had a vision
I was falling in indecision
Appalling, calling religious
A program on television"


Inte konstigt att legender som Common och Nas har sammarbetat med Lauryn. I tiderna var hon även medlem i supergruppen the Fugees. Kweli har till och med gjort en låt om henne (Ms Hill). For more education listen to Miseducation of Lauryn Hill. Peace!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar