torsdag 20 oktober 2011

Topp-5 del 3

Låten fortsätter så här:

Wu tang clan sopar plan
mot ti flesta ti bästa i stan
Talib Kweli å Mos Def
kvalitativ lyrik allt annat än keff...

Wu tang clan är ett gäng hiphop-veteraner som fortfarande gör bra shower. Hade privilegiet att se dem live i våras och det var en energisk och inspirerande spelning.  Wu tang clan har haft ett mycket stort inflytande på hiphop-musiken vilket märks bland annat genom hur ofta de citeras i andra hiphop-artisters låtar. En av deras mest citerade uttryck är: "Cash Rules Everything Around Me". Citatet är från denna låt:


Talib Kweli är min favorit rappare av flera skäl. Kombinationen mellan flow, lyrik och beats är i mitt tycke suveräna i de flesta av hans låtar. Han är en av få rappare som lyckats få mig att känna rysningar. Hans lyrik har djup och jag har otaliga gånger repeterat hans rim för att hålla humöret uppe. T.ex. i låten I try rappar han "life is a beautiful struggle", livet kort men ack så träffsäkert och vackert beskrivet. Talib Kweli, vars namn betyder sanningsökare, går ofta på djupet, ända in på själen, med sin lyrik och denna låt är inget undantag:


"It's just a particular way that I came to see
The difference between those who claim to be
Religious and those that say they spiritual
And recognizing that life is full of miracles
You could see my glow in a rhyme
The poem divine 
'cause it coincide with a grow in the time
that those who looking for God knowin' to go inside"

Wooow! Grymma rim! Jay Z rappar följande om Talib: "If skills sold, truth be told, I'd probably be, lyrically, Talib Kweli" i låten Moment of clarity. Nuff said.

Mos Def + Talib = Blackstar, grym duo. Mos Defs flow är avspänt men ändå tajt och han är även en riktigt skicklig sångare. Hans låt-texter är fyllda med smarta och vackra metaforer:



"Heard the bass ride out like an ancient mating call
I can't take it y'all, I can feel the city breathin
Chest heavin, against the flesh of the evening
Sigh before we die like the last train leaving"

Förutom poetisk rappare är Mos Def även en skicklig skådespelare. Tips för helgen: filmerna Be kind rewind och 16 blocks som Mos Def spelar i.

1 kommentar:

  1. Wu tang clans medlemmar är mästare på att skriva komplexa låtar. Inspectah Decks låt The champion är ett praktexempel på det. Lyssna och lär Hiphop-fans http://www.youtube.com/watch?v=W-9e3hCvE28

    SvaraRadera